Tientallen fondsen moeten pensioen verlagen

Datum: 15-12-2011    Schrijver: Uwpensioensite.nl    Aantal reacties: 1158

Het staat er niet goed voor met de Nederlandse pensioenfondsen. Tientallen fondsen kondigen in januari aan dat de pensioenen omlaag moeten.

Op dit moment is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) de dekkingsgraad van ruim 250 pensioenfondsen (grafiek) te laag. Bij 150 fondsen is de situatie zo ernstig dat drastische maatregelen nodig zijn.

105% vereist
Tijdens de vorige crisis, in 2008/2009, zijn veel pensioenfondsen in de problemen gekomen. Ze moesten bij DNB herstelplannen indienen, waarin ze maatregelen aangeven om de dekkingsgraad te herstellen tot de vereiste 105%. Dan kunnen alle pensioenen worden uitgekeerd en is er een buffer om calamiteiten op te vangen.

Herstelplannen: 2013
De herstelplannen van de fondsen die in 2008 zijn opgesteld, gaan uit van vijf jaar. In 2013 moeten de pensioenfondsen hun zaakjes dus weer op orde hebben. Het gemiddelde ligt nu met 95% ver achter op schema (grafiek). Pensioenfondsen die niet de vereiste dekkingsgraad hebben, zullen waarschijnlijk genoodzaakt zijn per 1 april 2013 hun uitkeringen te verlagen. Daar moeten ze hun klanten in januari al op voorbereiden.

Dit kan je doen
Onafhankelijk financieel adviseur Fons de Bilde geeft tips om problemen met je pensioen op te vangen. Zo kan het handig zijn om je hypotheek (deels) af te lossen of kan het verstandig zijn om een lijfrentepolis af te sluiten. "Creeër een potje voor later", zegt De Bilde.

DNB: dekkingsgraad licht gestegen
DNB presenteerde eerder vandaag de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. Die is volgens DNB licht gestegen naar 97%. Maar DNB heeft de cijfers van het derde kwartaal, inmiddels staat het gemiddelde op 95%. Dat zegt pensioenadviseur Mercer.

Reacties op dit artikel