Pensioen? Vergelijk zelf!

Pensioen is niet moeilijk, vergelijk hier uw pensioen.

Vergelijk 12 pensioenen obv banksparen

Uw leeftijd
Looptijd

Soort

Hoogte bedrag

Pensioen | Op 3 manieren pensioen opbouwen

Pensioen is niets meer of minder dan sparen. In Nederland wordt op 3 verschillende manieren (pijlers) voor pensioen gespaard:

1) Pensioen via de AOW.
2) Pensioen via de werkgever.
3) Pensioen door zelf te sparen of te beleggen.

Wanneer u de 4 stappen doorloopt bent u op weg naar een goed pensioen. Afhankelijk van uw situatie kan het verstandig zijn om voor uw pensioen advies in te winnen van een onafhankelijk pensioenadviseur.

Pensioen | In 4 stappen naar een goed pensioen

De 4 stappen voor een goed pensioen zijn:

1) U zelf de vraag stellen: Hoeveel pensioen krijg ik?
2) Dan: Hoeveel pensioen heb ik nodig?
3) Vervolgens: Op welke manieren spaar ik al en wil ik extra sparen voor mijn pensioen?
4) Bepaal tenslotte op welke manier u dat kapitaal wil opbouwen voor uw pensioen en onderneem actie!

Pensioen stap 1 | Hoeveel pensioen krijg ik?

Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u achterhalen wat u tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd. Mijnpensioenoverzicht.nl wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister. De Stichting Pensioenregister is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank en alle pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en pensioenverzekeraars) in Nederland. Als het goed is staat hier alles op, ook als u al 10 jaar geleden een aantal jaar pensioenopbouw heeft gehad bij een vorige werkgever.

Pensioen stap 2 | Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Het antwoord op deze vraag kunt ú alleen beantwoorden. In Nederland wordt als algemene rekenregel 70% van het laatst verdiende loon gehanteerd, maar afhankelijk van uw plannen kunt u meer of minder nodig hebben. Een makkelijke manier om hiervoor een indicatie te krijgen is:

- Welk bedrag denkt u per maand of jaar nodig te hebben om uw plannen te realiseren?
- Trek hiervan het bruto-AOW-bedrag (EUR 19.094,- per stel, of EUR 13.690,- voor een alleenstaande in 2012) waar u per jaar recht op heeft vanaf.
- Wanneer u dit bedrag niet via uw al geregelde pensioen, zelf of via b.v. werkgever, kunt aanvullen zijn er twee dingen mogelijk. Uw plannen aanpassen of meer bijsparen.

Pensioen stap 3 | Op welke manier kan ik sparen voor pensioen?

Gelukkig is deze vraag heel wat makkelijker te beantwoorden dan de vorige vraag. De mogelijkheden zijn:

- Bijsparen in uw pensioenregeling: Soms kunt u via uw pensioenregeling voor eigen rekening bijsparen. Kijk dit in uw pensioenregeling na, of vraag dit na bij de afdeling Personeelszaken. Maar let op: dit is zelden voordeliger dan zaken zelf regelen. Stort nooit zomaar een bedrag zonder eerst een offerte te hebben ontvangen van het fonds met precies het bedrag dat deze storting op pensioendatum gaat opleveren.
- Door te sparen of te beleggen: dat kan met belastingvoordeel maar heeft dan ook weer nadelen bij uitkering tijdens pensioen. Zo mag het alleen uitgekeerd worden vanaf uw 65ste en u betaalt dan belasting over de uitkeringen.
- Uw schulden zoals de hypotheek of een lening aflossen.

Pensioen stap 4 | Onderneem actie!!!

Contact Over uwpensioensite.nl Sitemap © Uwpensioensite.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)