Pensioen en AOW

Algemene Ouderdomswet

Iedereen die in Nederland heeft gewoond en 65 is krijgt AOW van de overheid. Je hoeft geen Nederlander te zijn. Om een volledige AOW te krijgen moet je tussen je 15e en 65e, dus 50 jaar lang, in Nederland hebben gewoond. Voor elk jaar dat je tussen je 15e en 65e niet in Nederland hebt gewoond, wordt je AOW gekort met 2%. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt of gewoond of pas later in Nederland bent komen wonen. Klik hier voor meer informatie over pensioen en buitenland.

Bedragen Algemene OuderdomswetGetrouwd of samenwonend
Als je bent getrouwd of samenwoont heb je recht op een AOW-uitkering van 50% van het netto minimumloon. Als jij en je partner beiden 65 jaar of ouder zijn, krijg je samen een AOW-uitkering van 100% van het netto minimumloon. Als je 65 wordt en een jongere partner hebt, kun je een toeslag krijgen op je eigen AOW. Deze toeslag is maximaal 50% van het netto minimumloon, zodat je in totaal op 100% van het netto minimumloon komt.

- Eén gehuwde of samenwonende: € 718,47 per maand bruto.
- Maximale toeslag voor jongere partner: € 718,47 per maand bruto

Dit is exclusief vakantietoeslag en exclusief de tegemoetkoming AOW. De tegemoetkoming AOW bedraagt € 403,80 bruto per jaar voor 65-plussers die in Nederland belastingplichtig zijn.

Alleenstaand
Als alleenstaande heb je recht op een AOW-uitkering van 70% van het netto minimumloon. Als je als alleenstaande 65-plusser een kind onder de 18 jaar verzorgt, heb je recht op een AOW-uitkering van 90% van het netto minimumloon..

- Alleenstaande: € 1.046,28 per maand bruto.
- Alleenstaande met kind jonger dan 18 jaar: € 1.327 per maand bruto.

Dit is exclusief vakantietoeslag en exclusief de tegemoetkoming AOW. De tegemoetkoming AOW bedraagt € 403,80 per jaar voor 65-plussers die in Nederland belastingplichtig zijn.

Contact Over uwpensioensite.nl Sitemap © Uwpensioensite.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)